Waarschuwing voor Cryptolocker ransomware

Recentelijk zijn er weer nieuwe varianten van Cryptolocker opgedoken; genaamd CTB-locker. Deze zogenaamde “ransomware” probeert na infectie van de computer zoveel mogelijk bestanden te versleutelen met een onbekende sleutel. Het doel van de aanvallers is om hierbij u te verleiden tot het betalen van “losgeld” (ca. € 1500,-) om zo de data weer terug te krijgen. Het kraken van de onbekende sleutel is bijna niet mogelijk, waardoor de bestanden uit een backup hersteld moeten worden.
Een goede backup is dus uiterst belangrijk, maar beter is het om dit soort infectie te proberen te voorkomen.

De infectie wordt veelal verstuurd als bijlage in een email, maar soms als klikbare link naar een website.
Het onderwerp van de email is bij ieder bericht anders, maar wekt de suggestie dat u een fax heeft onvangen. De afzendernaam en het emailadres zijn willekeurig, evenals de naam van de bijlage (een zip-bestand, met daarin een uitvoerbaar bestand).

Ons advies is, wees kritisch bij het openen van emails van onbekenden, controleer of de naam en afzender ‘logisch’ zijn en of u een dergelijk bericht kan verwachten. Als uw virusscanner geen alarm heeft geslagen, wacht dan toch minimaal 24 uur met het openen omdat het mogelijk een nog onbekende infectie betreft, of vraag uw netwerkbeheerder het bericht te onderzoeken.