3 tips hoe je je kunt weren tegen cybercriminaliteit

Je krijgt van een collega een e-mail binnen. Niets vermoedend open je de bijlage van de e-mail. Er gebeurt helemaal niets. Dat is gek.
Omdat je aandacht wordt getrokken door iets anders, geef je verder geen aandacht meer aan de e-mail. Door met het werk.

Alleen je computer weigert ineens mee te werken.

Bestanden waar je eerder nog mee hebt gewerkt weigeren ineens te openen. En je ziet nieuwe bestanden staan op plaatsen waar alleen jij bij kunt, zonder dat je weet hoe die bestanden daar nu gekomen zijn.

Weet je nog die e-mail die je opende? Daar zat malware in. In Jip en Janneketaal noemen we het een virus. Iemand klopt op jouw digitale deur (de e-mail). Jij opent de deur en laat hem binnen.

Ransomware is een van de vele vormen van malware. Dit is voor cybercriminelen dé lucratieve manier om snel veel geld te verdienen. Met de malware gijzelen zij namelijk jouw computer. Jij wilt je bestanden graag terug. Die bestanden krijg je niet zomaar. Daar staat een vergoeding tegenover.

Hoe kun je je weren tegen cybercriminaliteit en in het bijzonder ransomware? 

  1. Houdt je beveiliging up to date
    Het begint altijd bij de basis. Zorg dat de beveiliging voor jouw computer, mobile device maar ook je netwerk regelmatig en op vaste tijden wordt geüpdatet. Dit voorkomt een hoop ellende.
  2. Werk je via andermans netwerk, of via een publiek wifi punt?
    Werk dan alleen via een beveiligde VPN verbinding.
  3. Ga bewust om met e-mails en bestanden die je binnenkrijgt
    Het bekendste voorbeeld is toch wel een e-mail die je krijg van een bank. Daarin vertelt men dat je pas is geblokkeerd en of je even op een link in de mail wilt klikken om te verifiëren. NOOIT doen. En als je al op een link wilt gaan klikken, wijs deze dan eerst alleen AAN, zodat je kunt zien welke pagina er écht geopend gaat worden.