Waarom je gebruik wilt maken van monitoring tools

Een netwerk dat maximaal beschikbaar is, zodat je altijd en overal aan de slag kunt. Vanaf welke plek je ook wilt werken. Dat is toch wat iedereen wil?!
Maar wat nu als de server onverwachts een storing geeft? Wat is er dan aan de hand? En hadden we dit kunnen voorkomen?

In sommige gevallen wel. Bijvoorbeeld wanneer de server ‘ineens’ is volgelopen, of wanneer er plotseling geen mailtjes meer binnenkomen omdat het werkgeheugen
van de server vol is.

 

Monitoring tools kunnen je helpen je omgeving 24/7 te bewaken.
Ze kunnen allerlei gegevens vastleggen, zoals het geheugen gebruik, de beschikbare opslagruimte of in hoeverre je server voorzien is van de laatste Microsoft patches.
Maar je kunt ook heel andere informatie via monitoring vastleggen, zoals het bandbreedte gebruik van je internetverbinding of interne netwerk,
hoeveel printopdrachten of uitgaande mailtjes er nog in de wacht staan om verwerkt te worden en wanneer je backup voor het laatst met succes is gemaakt.

Deze informatie kan worden gebruikt om je vooraf te waarschuwen, bijvoorbeeld door je een bericht te sturen bij het overschrijden van grenswaarden die je zelf kiest.
Maar je kunt ook achteraf teruglezen, om te zien wanneer een probleem ‘in wording’ is ontstaan of wat er nu eigenlijk ‘normaal gebruik’ is binnen je eigen omgeving.

Wij gebruiken monitoring vooral om de beschikbaarheid van onze systemen te bewaken, om zo altijd en overal te kunnen werken.

En jij? Waar zou jij monitoring voor willen gebruiken?