Waar moet je op letten om geen slachtoffer te worden van ransomware

Wij kunnen het niet vaak genoeg benadrukken. Ga voorzichtig om met je e-mail en de bestanden die daarbij zitten.

Tot een paar jaar geleden ging de meeste communicatie via de post. Kreten zoals ransomware bestonden niet of nauwelijks.

Nu wij allemaal veel en vaak werken via met e-mail en ook online werken, neemt daarmee de dreiging tot cybercriminaliteit toe. We zijn allemaal druk.
En door de grote hoeveelheid e-mails die je op een dag krijgt, ga je er vaak klakkeloos vanuit dat het ‘allemaal wel klopt wat er staat’. Cybercriminelen rekenen hier op.

Hoe zorg jij dat je bewust omgaat met je e-mail?

Let op de volgende tekenen:

Check de afzender
Klopt het e-mailadres? Een email van Jan Jansen afkomstig van info@gmail.com is bijvoorbeeld geen geldig e-mailadres

Verwachting
Verwacht je een e-mail van de ontvanger?

Wat is de extentie van de bijlage?
Cybercriminelen proberen je vaak voor de gek te houden door een bestandsnaam verwarrend te maken.
“Uw_factuur_van_maart.pdf .exe” is bijvoorbeeld GEEN PDF-bestand!

Open NOOIT direct een link in e-mail
Open nooit direct een link in een e-mail. Wijs met je muis eerst de tekst (of het icoontje) aan waar de link achter geplakt zit. Je krijgt dan de link te zien waar de tekst naar verwijst. Typ vervolgens zelf het adres in je browser in. Zie ook het voorbeeld hieronder.

HTTPS?
Begint een link met https://….? Dan is de verbinding beveiligd. Maar blijf kritisch, ook na het openen van deze link kan een melding komen dat er iets niet in orde is met de website. Een groen slotje geeft aan dat alles in orde is.

Het vergt wellicht wat oefening. Maar je bent veel verder van huis wanneer je bestanden gegijzeld zijn door cybercriminelen.